Ett riktigt nöt eller ett bär?

Tävttnötter, Sapindus mukorossi , är egentligen ingen nöt utan ett bär. I skalet på bäret sitter sapoiner som är det som tvättar rent och även bildar ett skum.

Det råder delade meningar om tvättnötterna verkligen tvättar rent . Ett norskt test visar att vatten är effektivare än tvättnötterna. MEN i det testet la man in hela nötter i maskinen och tvättade i 40 grader. Enligt anvisningen behövs minst 60 grader för att sapoinerna ska frigöras.

Enligt min personliga erfarenhet blir tvätten ren! Inte på samma sätt som av syntetiska tvättmedel; tyget blir inte stelt, det luktar inte parfym och färgerna lakas inte ur. Det går utmärkt att tvätta alla sorters material med avkok på dessa bär, även siden och kashmir!

Eftersom jag oftast tvättar i 40 grader gör jag avkok på nötterna. Vätskan i glaset på bilden är avkok.

Såhär gör jag:

Koka upp någon liter vatten och släng i en stor näve nötter, stäng av plattan och låt dra. Sila sedan av och häll i lämpligt kärl, jag använder en reklam-vattenflaska. Droppa i eterisk olja om du vill. Exempelvis lavendel eller patchouli som skyddar mot skadedjur bland textiler eller något som helt enkelt doftar gott. ”Nötlösningen” kan förvaras i rumstemperatur men inte för länge. Nötterna är naturligt motståndskraftiga mot mögel m m.

Om man tvättar i 60 grader eller mer kan man istället ta 5-10 nötter, beroende på mängden tvätt, lägg i en lite tygpåse eller strumpa och förslut. Simple as that!

Nötterna kan användas igen men torka dem ordentligt innan du lägger ner dem i burk eller påse. När de tappat glansen eller gått sönder är sapoinet slut. Komposter eller släng i brännbart.

En påse på 1 kg räcker hur länge som helst dessutom. Ni som inte redan använder dem har inget att förlora! Finns att köpa bl a här och här.

Historien om när jag fick tummen ur och testat tvättnötter är rätt rolig och knäpp. Man kan säga att mina byxor åkte av. Den tar vi en annan gång…!

Annonser
5 comments
  1. Hanna said:

    Hur mycket av vätskan använder du i tvättmaskinen sedan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: