Är jag tossig eller en redig husmor?

Min sambo har vant sig vid det mesta av mina husmoderliga påhitt i hemmet. Jag vet inte hur normalt det här är men det mycket har jag fått från min mamma och är alltså helt naturligt för mig. I början kunde det bli ganska komiskt när han hittat den ena egenheten efter den andra.

Första gången jag hade slängt disktrasan i tvätten undrade han hur den hamnat där. I min familj har vi alltid gjort så. Både jag och mamma byter trasan i köket så gott som varje dag och tvättar dem tills de är utslitna. Ibland kan man koka dem också för att ta död på allt. Både hygieniskt och ekonomiskt.

Ett annat stalltips är att köra en fuktig trasa i mikron någon minut. Alla bakterier dör garanterat! Nej, det luktar inte surt för trasan blir aldrig sur om man byter tillräckligt ofta.

Sedan till diskborsten som inte alltid ligger på sin plats. Brukar ställa in den i diskmaskinen, så har vi alltid gjort i föräldrahemmet. Den håller sig fräsch i evigheter. Helst skall man ha en till riktigt smutsig disk som stekpannor och en till ”findisk”.

Gamla tandborstar hamnar också i diskmaskinen och används sen för all möjlig rengöring, allt från avlopp till skorengöring. Inte samma borste då naturligtvis. Perfekt till kakelfogar! Ha gärna bikarbonat eller salt på borsten.

Gamla strumpor och tygtrasor kan användas till fönsterputs, skoputs, torka av där det är riktigt skitigt m m. Egentligen kan man använda dem till i princip allt. Kan gärna tvättas igen men också slängas om det går riktigt vilt till.

Dagstidningar i kylen. Tar bort dålig lukt förvånansvärt bra! Varning för att omgivning först kan tro att du blivit förvirrad- förbered dem.

Allt detta har min duktiga mamma lärt mig. Några andra saker har jag själv börjat med och spridit till henne.

Ättiksprit 12 %

Ättika! Har alltid i en sprayflaska med lite eterisk olja i! Universalmedlet som tar död på det mesta eftersom det är så surt. Den tar också bort dålig lukt.

Spraya i ärmhålan på kläder som luktar svett, i garderober som känns unkna o s v. Man kan också ställa en skål med ättika där det luktar illa.

Förhindar att kalkavlagringar uppkommer och löser upp dem. På toaletten desinficerar ättikan samtidigt som man slipper kalkavlagringar. Kan också hällas i själva WC-stolen som rengöring. Fungerar också i diskhon.

Till förnster- och spegelputs. Det blir skinande blankt!

I tvätten för extra fräschör! Bra för tvättmaskinen också.

Bikarbonat! Allt som man vill ha blankt kan man använda bikarbonat till. Testa t ex att torka av diskbänken med bikarbonat på trasan. Gör kakel blankt- överflödet kan dammsugas upp om det rasar ner.

Putsa silver på bästa TV-shopmanér med bikarbonat, aluminiumfolie och varmt vatten. Lägg folien i botten på lämpligt kärl. Lägg i silversakerna och se till att de har kontakt med folien. Strö över bikarbonat och hälla på kokande vatten så att det täcker. Om man inte sett det innan kommer man inte att tro sina ögon! Om alla visste detta skulle Häxans inte finnas kvar! Testa! Detta är den mest skonsamma metoden för både silvret, miljön och plånboken.

Även bikarbonat tar bort dålig lukt. Strö i illaluktande skor dammsug sedan ur. Ställ en skål i utrymmen som inte luktar hallon. I garderober, kylskåp etc. Suger även upp fukt effektivt.

I vittvätten som naturligt blekmedel.

Frys in skor som luktar illa in i en påse. Bakterier och annat som orsakar lukten dör.

Sist men inte minst. Ättika och bikarbonat! Det blir en kemisk reaktion mellan dessa och det fräser till. Kan användas som propplösare eller bara allmän rengöring.

Sambon har vant sig och höjer inte på ögonbrynen för något av min påhitt längre. Någon gång har han t o m frågat  om en kastrull med hemkokt buljong är något slags avkok man skall städa med haha.

Vad tycker ni? Är jag tossig?

Har ni några tips i samma stil?

Annonser
23 comments
 1. Nej, det är ju skitbra! De rengöringsmedel som finns i handeln är ju helt överflödiga! Dessutom slipper man huvudvärk som iaf jag alltid får när jag städat med Ajax (vilket jag inte gjort på flera år.)

  Dock en språklig fråga – ta inte illa upp, jag är bara nyfiken – jag har sett SÅ många gånger, oftast när det gäller stockholmare av någon anledning (!) att man stavar dammsuga med ett m. Det gäller alltså personer som i övrigt stavar helt korrekt. Jag har funderat över anledningen till att just dammsuga hela tiden stavas fel, och undrar nu: uttalar ni ordet annorlunda? Jag, som är uppvuxen i Småland, uttalar t.ex. matsäck och gosedjur helt annorlunda än stockholmare.
  Om ni uttalar dammsuga damsuga, liksom sväljer det sista m:et kunde det vara en förklaring. Jag är genuint nyfiken och hoppas att du inte tar illa upp (det är som sagt var just dammsuga som stavas fel, inte andra ord).

  Roligt att du skaffat blogg, förresten! Du verkar väldigt insatt inom ämnet och har faktiskt gått och väntat att du skulle skaffa en. Ju fler naturliga bloggar, desto bättre!

  • Oj det skall ändras direkt. Tack för att du sa till! Dam-suga är ju helt fel. Helt sjukt svårt att få allt rätt faktiskt. Skriver inte i word först eftersom det är så jobbigt med formateringen. Jag är ganska dålig på att upptäcka mina egna fel när jag korrekturläser och ändrar ofta felsyftning och små felstavningar i efterhand. Man lär sig väl!

   Dammsuga är ju egentligen ett undantag då de flesta ord där det borde vara dubbel-m enligt dubbelkonsonantregeln inte får dubbelkonsonant. Bara de ord som kan förväxlas med andra får dubbel-m, damm och lamm är ju de klassiska exemplen, kam och bom exempel på huvudregeln. M dubbeltecknas aldrig före en annan konsonant även om den föregås av en kort vokal, välkommen, välkomna är det klassiska exemplet på det. Lång utläggning om detta men jag är intresserad av sånthär också. Roligt att du tog upp det! Jag tar verkligen inte illa upp. F ö är jag göteborgare 😉

 2. Agnes said:

  Nej, du är inte tossig! Sådär borde egentligen alla göra! 🙂

  Himla bra tips, dock gör vi nästan inget av det hemma.. Min mamma är hm.. inte så ”husmorig”, men hon börjar lära sig!

  • Det är aldrig för sent! Många tror att det är jobbigt att hålla på såhär men för mig är det tvärtom enklare. Så får man inte ont i huvudet heller som Michaela skrev!

 3. Catti said:

  Vilka fantastiska tips :).
  Jag gör själv nästan allt du har listat och har lärt mig av min mamma och pappa. Tänk om alla människor använde sig av dessa enkla husmorstips vilken skillnad det skulle göra för miljön. Sprid budskapet 🙂

  • Tack för berömmet!

   Roligt och betryggande att det finns fler som håller på såhär. Vi får sprida budskapet med gemensamma krafter!

   Kul att du kommenterar förresten. Alltid roligt att höra från er som läser!

 4. Lotta said:

  Du är inte tossig, jag tycker det är jättebra och brukar själv göra mycket av det du beskriver. Dock så bor jag ihop med två kompisar och den ena hade med sig en hel arsenal med läskiga kemiska rengöringsmedel när hon flyttade in..jag kan ju inte direkt förbjuda henne att använda dem. Svårt.

  • Nej det är ju lite svårt. Man kan väl bara härda ut och fortsätta göra på sitt sätt. Många brukar bli nyfikna tycker jag. Andra är omöjliga fall men de är som tur är i minoritet

 5. Louise said:

  Beundrar alla som gör sånt här, själv är jag tyvärr inte lika husmorig men man kan ju ändra sig.
  Däremot är jag ett stort fan av ättika, använder det som du. Kommer ihåg för typ 20 år sedan när jag och mina kompisar smygrökte (mycket dåligt) då satte vi alltid fram små skålar med ättika för att lukten skulle försvinna. När min hund var valp sprutade jag ättika på alla stols- och bordsben för att han inte skulle gnaga på dem. Just det ja, gamla nylonstrumpor använder jag till skoputsning. Är kanske pyttelite husmor när jag tänker efter 😉

  • Det är inte jobbigt utan mer en vana. Vanor kan iofs vara svåra att ställa om men jag tror inte att du skulle längta tillbaka.

   Roliga minnen du har med ättika 😉

   Strumporna är helt på rätt väg!

   Kan portionera ut inlägg på hur jag gör olika vanliga städmoment på mitt ”husmorssätt.” Skulle det vara något?

   • Louise said:

    Det får du gärna göra 🙂

 6. Hanna Li said:

  Vilka kanontips i fråga om ättika! Ska definitivt köpa det nästa gång jag är i affären. Vilka eteriska oljor tillsätter du?

  • Kul att du gillar dem! Har man inte ont av den inledningsvis starka lukten är det bara fantasin som sätter gränser 😉

   Lite efter tycke och beroende på var man skall ha den. Till badrum gillar jag pepparmynta, japanmynta, tallbarr eller citron. I garderober och så gillar jag ros eller lavendel. Det är inte alls nödvändigt utan mest för att det skall lämnas någon doft kvar.

   Rosdoften jag använder till just ättiksflaskan är inte eterisk olja utan rosenvattenskoncentrat.
   http://www.iherb.com/Now-Foods-Rosewater-Concentrate-1-fl-oz-30-ml/949?at=0

 7. Anders said:

  Undrar i mitt stilla sinne om rubriken nog inte var tänkt att vara retorisk. Trots att majoriteten inte har några som helst problem att använda vilka bakteriedödande produkter som helst verkar det alltid finnas en längtan till det ursprungliga. Kan naturliga produkter, husmoderstips (av alla dess slag) eller uppmaningar till än mer effektiv städning någonsin kritiseras??? Om din rubrik verkligen var en fråga är mitt svar husmoderlig. Kanske mest för att ättika och bikarbonat redan finns med i min städarsenal. Tandborsten och diskborsten i diskmaskinen skulle jag nog reagera över(!) även om du får det att låta logiskt. Kom dock ihåg att även den som städar, skurar och tvätter till sist stryker med. 🙂

  • Jodå, kritk framförs ofta om än ogrundad. Vanligaste invändningen är att man krånlgar till det. Vi som praktiserar detta vet ju att det är tvärt om. Många tror också att det inte blir rent. Har inga fakta på exakt hur rent det blir men det blir tillräckligt rent.

   Vissa anser faktiskt att jag är lite tossig men det har kanske inte bara sin grund i städmetoder 😛

 8. Å vad jag gillar ditt tänk! Inte alls tossig – eller isåfall är väl jag likadan. Jag kan lägga till ekologiska citroner till städtipset, jättebra till det mesta t. ex att tillsammans med bikarbonat städa badkar med, eller skrubba av spisen.

  • Ja citron är också bra! Gick faktiskt loss med citron och bikarbonat i diskhon häromdagen.

   Härligt att höra att vi är många!

 9. Anita said:

  Helt underbart att det finns fler än jag som inte vill använda sig av handelns medel. Det mamma/mormor kunde var bra och måtte det inte falla i glömska. Letar just nu efter recept på såpa så har du något tips där så hör gärna av dig. Sidan jag hittade var ”den amerikanska” och den föll mig inte i smaken. Tummen upp för dig och du är absolut inte tossig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: