Enkelt hemkok med sheasmör

Sheasmör går alldeles utmärkt att använda som det är men man kan också använda det som bas i enkla hemkok. Det ger konsistens till salvor och kroppsmör utan att man behöver värma det alltför mycket som med t ex bivax. Genom att smälta ihop med andra fetter får man ett enkelt kroppssmör. Man behöver inte smälta fetterna flytande utan mest bara så att de går att blanda. Sheasmör smälter kring 40 grader.

Här finns ett superenkelt recept på kroppssmör som går ut på att man smälter ihop sheasmör, kokosolja och ev. vaniljessens- inget mer. Om man vill ha det fluffigt kan man vispa det för hand eller med elvisp (se till att ha ett kärl med höga kanter bara) när det svalnat lite.

Sheasmör ekologiskt  fairtrade 100 gram

Sheasmör ekologiskt och fairtrade från Sandras hus

Man kan variera med kakaosmör som är ganska lätt att hitta numera, finns ibland i matbutiker (René Voltaire har ett superdyrt….), annars i välsorterade hälsokostaffärer eller Crearome.se. Ger också bra konsistens. Smält ihop dessa två smör och häll i små formar, i botten på ett glas med plastfolie i, bullform eller liknande och man får en massagekaka.

Häll i eteriska oljor efter smak.

Smält ihop med din favoritolja eller valfri olja ur skafferiet. Antingen tillsammans med de andra fetterna eller bara sheasmör. Ta inte för mycket olja då om du vill ha det fast. Man behöver inte smälta fetterna flytande utan mest bara så att de går att blanda.

Sheasmör är också utmärkt att ha bikarbonatsdeon.

Självklart är sheasmör utmärkt i de flesta sorters hemkok med fett i.

Annonser
1 comment
  1. Rebecka said:

    Intressant, mycket intressant! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: