Tvättnötter en bluff??

Nej säger jag! Inte enligt min erfarenhet. Precis i början skrev jag om tvättnötter och att jag använder dessa med gott resultat. För ett tag sedan gjorde Råd & Rön ett test av bl a tvättnötter. Där konstaterar man att tvättnötter inte har någon effekt alls men precis som i det norska testet jag skrev om då tvättade man med hela nötter i 40 grader.

På det första paketet tvättnötter jag köpte stod det att man skall göra avkok vid tvätt under 60 grader för att sapoinet skall frigöras. Det har jag gjort. Testat ett par gånger med hela nötter i sval tvätt men det blir inte alls bra. Kan inte säga att tvätten inte blir ren för det blir den av bara vatten men i längden skulle den inte fungera tror jag. Det känns som om det finns någon beläggning på tyget…

Har också läst funderingar på hur stor inverkan vattnets hårdhet har. I Göteborg har vi mjukt vatten vilket gör att man behöver mindre tvättmedel så här är det optimala förutsättningar för att sapoinet skall fungera.

Så länge det inte finns något test med avkok på nötter alternativt 60 graderstvätt och dessutom i olika vattenhårdhet är jag lika övertygad om att nötterna fungerar. Min tvätt är ren, ren, ren och luktar gott gott gott. Så använder jag såklart ättika och bikarbonat också men det är mest för att bleka vittvätt och ge liv åt färger.

Har ni bra eller dåliga erfarenheter av tvättnötter?

Annonser
12 comments
 1. C said:

  Jag har mjukt vatten där jag bor och det går inte att tvätta med dessa nötter här. Det luktar surt om tvätten och det är bara att slänga plaggen i soporna då den hemska lukten inte går bort med varken ättika eller bikarbonat.

  Vet flera som inte fått det att funka i mjukt vatten, som fått samma resultat som jag.

  • Jag förstår. Det verkar uppenbarligen vara så att vattnet spelar stor roll. Spårämnen i vattnet kan säkert påverka också. Lyllo mig som får perfekt resultat i mjukvatten 😉

 2. Pernilla said:

  För mig funkar de helt suveränt, jag använder ”delade” nötter och tvätten blir ren, fläckar går bort och det luktar rent och fräscht. Alla vänner och familjemedlemmar som också använder dem är supernöjda även dom, så man undrar ju lite hur dessa test gått till. För inte tusan har mina kläder luktat skunk de senaste två åren! 🙂

  • Gör du lösning till svar tvätt eller nötterna som de är?

   De där testerna är inte heltäckande direkt.

   • Pernilla said:

    jag tar nötterna som de är, påsen jag köper är de ”halva” nötskal.

 3. Kul att höra att de faktiskt fungerar! Jag har varit lite skeptiskt till dem men så småningom kanske jag ska ge dem en chans!

 4. Nea said:

  Hur gör du med ättikan och bikarbonatet? Stoppar det i maskinen med tvätten?

 5. Jag har använt Tvättnötter i snart fyra år nu och kan verkligen intyga att det fungerar till 100 %. Miljövinsten blir avsevärt mycket större än med vanliga konventionella tvättmedel.
  Man kan dessutom göra avkok på tvättnötter och få både schampo, tvål samt diskmedel. Mer info finns att få på http://webbsmart.my123eshop.com/newsitem.html/tvattnotter?item_id=1

  Ett tvättnötstest med galltvål finns också på : http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html

  Galltvål använder jag som komplement till tvättnötter mot svårare fläckar. Helt naturligt och ekologiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: