Vetenskapliga bevis

Himla lustigt det där att när något är vetenskapligt bevisat tror vi på det. Är det bara gammal kunskap utan bevis är det lätt att vifta bort. Är till viss del likadan själv men för mig är det viktigaste att nya, icke beprövade påfund bevisas innan jag tar det till mig.

Det finns två exempel som ligger mig nära. Dels naturkosmetik naturligtvis. Man kletar gärna in sig med ämnen som in många fall inte ens har funnits i några deccenier i människans liv. Men har det tagits fram i laboratiorer och säljs på apoteket är det okej helt plötsligt. De är ju testade, dermatologiskt testade.

Gamla beprövade ämnen avfärdar vi med att de är gammaldags, som om det skulle vara dåligt. Det naturliga avfärdas också, för att de innehåller allergener eller för att allt i naturen är ju inte bra. Det finns ju massor av giftiga saker! Att människan så långt tillbaka som vi vet smörjt in sig med olja har tydligen ingen vikt.

För mig är den här typen av resonemang lika dåliga som att inte ta till sig av ny kunskap för att man också framställt gifter i samma labortatorium, fabrik eller vad det nu kan vara. Det finns gifter i naturen allstå använder jag syntetiskt istället för det har ju någon kontrollerat. Det är den vanligaste slutsatsen jag stöter på.

Samma sak med de numera väldigt omdiskuterade kostråden. Vad många inte tänkter på är att den spannmålsbaserade tallriksmodellen som sjukvården idag rekommenderar bara är några deccenier gamla. Idag visar det sig att detta inte är lika otvetydigt bra utan enligt många till och med har motsatt effekt.

Ändå menar vissa att det är det enda rätta idag. Att de nya kostråden med mycket fett och lite kolhydrater är farliga, som i så hög grad som möjligt försöks efterlikna vår naturliga kosthållning men ändå anpassat till dagens samhälle. De går ju på tvärs med skolmedicinens uppfattning. Lågfett och lågsalt åt i alla fall inte min morfar vare sig för eller efter tallriksmodellens intåg. Hedenhös åt definitivt inte enligt nyckelhålet.

Har vi inte hamnat snett när det naturliga är farligt  och ses som ett experiment och det vi på något sätt nyligen fått fram genom forskning anses som det rätta och säkra?

Vi lever inte längre i den miljön som evolutionen har anpassat oss för. Däremot är våra gener likadana idag som innan både jordbruk och krämtillverkarna kom till oss. Ändå anses det vara mindre farligt än det vi är byggda för.

Förvisso blir behoven annorlunda i och med människans ändrade levnadssätt. Jordbruket kom till för att mätta flera. I västvärlden har vi inte det problemet. Behovet av kosmetika är till stor del ett skapat behov. Vi vill vara fina i ansiktet och är för renliga. Därmed inte sagt att man skall sluta vare sig med jordbruk eller kosmetika men vi behöver komma närmare rötterna. Tillbaka till naturen som jag sagt innan.

Mättat fett är oerhört omstritt och känsligt idag. Länge har det varit den allmänna uppfattningen att det är farligt. Man menar att de senaste 30 åren av uteslutande av det mättade fettet har lett till ökad hälsa. Så bra effekt har det ju inte haft. Självklart kan inte lågfettskosten lastas för alla hälsoproblem men någon frälsning har det knappast varit. Faktum är dock att det alltid funnits som en naturlig del i människans kost så det är ganska märkligt hur man kunde slå fast så benhårt att det är farligt. Kolla här  för att se spännande samband mellan varningarna för mättat fett och lågfettskost och fetmaepidemin i västvärlden.

Jag är själv inte naturvetare men väl akademiker som tränats i att ifrågasätta hur ett visst resultat fåtts fram. Svaret på frågan är totalt beroende på hur den ställs och resultatet tolkas. Detta kommer väldigt sällan fram i media. Läs gärna ett tydligt exempel på hur saker kan tolkas olika i länkarna ovan och här.

Naturligtvis finns fanatiker inom alla falanger. Vare sig naturkosmetik eller lågkolhydratskost är lösningen på allt. Men man kan ju inte avfärda allting bara för att det finns tokiga påståenden.

Slutsatsen jag drar av detta är inte heller att vi alla skall äta som en stenåldermänniska och bara smörja in oss med olja. Det fungerar inte helt ut i vår tid även om man mycket väl kan göra det. Däremot är lösningen på många väldfärdsproblem nog inte ”ny” kunskap utan snarare ta tillvara på det vi känt till under lång tid och på det sätt vi är menade att leva. Gör gärna studier och bevisa varför det fungerar men margariner och petroliumkrämer är inte vad vi behöver.

Annonser
6 comments
  1. Catti said:

    Där slog du huvudet på spiken! Bra inlägg!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: