D-vitamin

I mina ögon är Kostdoktorn väldigt trovärdig och påläst så jag är mindre kritisk till det han skriver än många andra källor. Han har skrivit bra om D-vitamin här. Där står bland annat att läsa att de svenska rekommendationerna för dagligt intag är väldigt låga. Läs också den här intressanta artikeln om depression och D-vitamin.

Frågar ni vården måste de fortfarande gå på denna låga rekommendation, om den man pratar med ens känner till problematiken. Frågade läkaren på vårdcentralen för ett tag sedan om jag kunde få ta prov på d-vitamin nivån och då drog hon på munnen och sa att det inte finns några vetenskaplig grund för att ta ett sådant prov. Exakt där försvann det lilla förtroendet jag hade kvar för henne. Har all förståelse för att man inte kan ha koll på allt och får många mindre välgrundade påståenden och frågor men det är en dålig taktik att hånle och avfärda en (relevant) fråga… Nästa läkare var öppen för diskussionen vilket jag applåderar.

D-vitamin en fettlöslig vitamin vilket gör att man inte bara kissar ut överskott utan att den faktiskt lagras i kroppen.  Detta framhävs också om man tar upp D-vitamintillskott med vården och det rekommenderas en låg dos. Kritiserar inte det men fäster heller ingen stor vikt vid det. Vi är inte gjorda för att sitta inne hela dagarna och får därmed mindre naturligt D-vitamin än vi är byggda för så ett rejält tillskott oroar jag mig inte för. Litar på den information Eenfeldt ger.

Jag är ingen kosttillskotts-människa men nu skall jag banne mig ta D-vitamin! Blev ingenting förra gången men nu har jag klickat hem den här.

Läste nyligen hos Kostdoktorn om en stor skandal i Finnland. Tråkigt men det är inte mindre bra att faktiskt få i sig D-vitamin för det. Jag köper såklart kosttillskott på iHerb som har ett brett sortiment av typ allt från pålitliga leverantörer.

Kan berätta en anekdot om att hånle eller småle, hur man nu vill se det. När min bror föddes med akut kejsarsnitt 1984 skulle han få en annan persons bröstmjölk inledningsvis. Min nutidsorienterade pappa frågade då om den var HIV-testad och möttes av just hånleenden. Han framhärdade att någon sådan skulle de då inte ha. HIV smittar mycket riktigt via bröstmjölk och det är en självklarhet att testa idag. Läs om börstmjölk och hiv här och här.

Svensk sjukvård är fantastiskt men det lönar sig att vara påläst själv och stå på sig. Det systemet är lika trögt som alla andra, på gott och på ont. Med en läkare och en jurist (enveten som en ekorre) i familjen kan jag säga att man inte har det lätt när vi kommer indundrande, vare sig i vården eller andra ställen. Tyvärr är det så verkligheten ser ut.

Det lönar sig alltså att ha koll själv!

14 kommentarer
 1. Btra att du skriver om d-vitmin! Nöj dig inte med läkarens svar att ett d-vitaminprov inte skulle vara nödvändigt! Det är ju bevisat att många av oss nordbor har för låga värden, vilket är grymt dåligt efterspm d-vitamin är så viktigt för många funktioner i kroppen. Och eftersom det är fettlösligt och lagras i kroppen är det väl smart att känna till sina nivåer så man inte överdoserar. Du kan få hjälp av moin sambo med ett sånt prov, han är tränings- och kostrådgivare och du kan läsa om de testerna här: http://www.coachmike.se/biosignature/blodprover
  Jag gjorde ett sånt prov i våras och hade sjukt låga värden. Sen jag började ta d-vitamin är jag mycket piggare!

  • Nästa gång jag går och tar andra prover kommer jag att mer eller mindre kräva det. Kanske sådda jag ett frö hos den andra läkaren som faktiskt lyssnade.

 2. För att inte inveckla mig i en lång utläggning så kan jag bara hålla med om att man bör vara påläst själv. Gärna komma på vad det är för fel innan man går till doktorn också så man kan förklara varför. Naturligtvis inte alltid, men ofta. Tyvärr slår det ju mot dem som är så sjuka att de faktiskt inte orkar läsa på själv.

 3. Estelle sa:

  Jag känner flera som som utan problem har fått ta D-vitaminprov på vårdcentralen, sjukt att du inte fick ta det! 😦
  Stå på dig!
  Själv har jag inte gjort det, men har käkat D-vitamin (av märket Holistic 200 IE)i ett par vintrar och märker att jag inte blivit lika lätt förkyld som innan jag började.
  Har en bekant som visade sig ha allvarlig D-vitaminbrist och nu får sprutor för det till och med.
  Min mor hade sådan allvarlig D-vitaminbrist som liten att han fick sjukdomen Engelska sjukan eller Rakit som det även heter.
  Det leder bland annat till till urkalkning och uppmjukning av skelletet så att man kan bli hjulbent m.m.

  • Om jag står på mig får jag säkert det men inte heller den andra läkaren var särskilt övertygad om provets värde. Orkade inte riktigt ta striden.

   Stackars mamma! tur att det finns kapslar nu så att man slipper fiskleverolja som jag antar att din mamma fick ta massor som liten.

 4. Estelle sa:

  Förstår i och för sig att det inte är så lät att strida med en läkare och kanske även känna sig som en besvärlig patient 😦
  Jo, torskleverolja var det hon fick ta och så var den någon typ av ljusbehandlingslampa dessutom (har för mig att de lamporna inte finns längre p.g.a. farlig strålning)
  Tur man slipper sådant nu för tiden i allafall!

  • Aha, bra med prisuppgift. Förstår att det måste kosta lite om man gör det privat.

 5. Lydia sa:

  Ingrid, nu har jag precis fått besked från min läkare att jag har grov D-vitaminbrist. Fick rådet att börja knapra/slurpa i mig D-vitamin pronto. Varför köpte du just den du köpte? Vad kom du fram till i research-processen som gjorde att det blev just den?

  • De fanns som prov och var många enheter (IU). Vet med mig att jag inte alltid använder de kosttillskott jag köper jag ville testa några få först. Gillade dem!

   Nu har jag köpt dessa: http://www.iherb.com/Now-Foods-Calcium-Magnesium-240-Softgels/461
   Kapslarna är groteskt stora tyvärr men de innehåller ju också mer än D-vitamin. Har inte problem att svälja tabletter men dessa kräver koncentration.

   • Lydia sa:

    …”men dessa kräver koncentration” <— Nu fick jag mig ett gott skratt.

    Jag är tyvärr rätt dålig på att svälja stora tabletter, men att den innehåller allt det där andra också låter ju onekligen bra. Har du koll på om nivåerna av kalcium, magnesium och zink är bra/lagom (alltså inte för höga)?
    Jag lutar åt att köpa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: