Då och nu

Har på senaste tiden har jag tittat Husmors filmer och SVT-serien Historieätarna. Båda är tidsdokument på olika sätt.

Husmors filmer är kombinerade reklam, underhållning- och informationsfilmer. Reklam och information går ihop. Det är tydligt hur den tidens effektivisering av hemarbete framhålls som en entydigt positivt modernisering baserad på vetenskap. Samtidigt visas massor av sätt att ta tillvara på det man redan har.

Bland alla pås-såser och halvfabrikat dyker även Novisen vid spisen upp, alltså Tore Wretman och Folke Olhagen, med recept jag skulle kunna laga rakt av. Inte så konstigt med  tanke på Tore Wretmans betydelse för dagens mat.

Under senare delen av 60-talet lanserades kostcirkeln på bred front. Vi skall äta mindre fett och socker. Äta mer bröd och grönsaker. Husmors filmer innehåller reklam och information om detta. Reklam för vikt-kakor finns också. Klorin är en miljövänlig hushållsprodukt som är utmärkt att städa med, den är nämligen snäll mot sjöar och vattendrag enligt reklamen. För att inte tala om sollampan som skyddar oss mot solens strålar och är allmänt hälsosam.

Mycket av det som jag idag vänder mig emot såsom margarin, bröd, halvfabrikat, syntetiska rengöringsmedel, nya syntetiska material m m är då bra och nyttigt. Framför allt är det vetenskapligt framtagna i laboratorier. Vissa saker är idag helt otänkbara medan andra är helt normala och allmänt vedertagna. En hel del har inneburit en förenkling och förbättring, andra produkter och metoder är svårare att se nyttan av.

Historieätarna är en blandning av underhållning, mat och historia. Det kan verkar lite tramsigt och ytligt till en början men programmet tar på ett lättsamt sätt upp flera aspekter som i alla fall ger mig nya perpektiv.

Det som slår mig är hur allt normaliseras. I början av veckan är de båda programledarna ganska obekväma med situationen men efter en vecka light-varianten av en specifik tidsepok trivs de eller i alla fall vänjer sig. En annan sak som egentligen bara bekräftar något jag redan konstaterat är hur varje tid är så övertygad om sin egen förträfflighet.

Man får lätt en ”nihilistisk” hållning till det mesta om man tänker för mycket på detta men ett rejält mått av samtidskritik mår nog de flesta bra av. Får mig för övrigt att tänka på den här diskussionen.

Rekommenderar både Husmors filmer och Historieätarna till alla som är intresserade av samtid och dåtid. Blir extra intressant i jämförelse med den väldigt aktuella debatten om vetenskapens trovärdighet och roll.

Annonser
2 comments
  1. Älskar Historieätarna! Avsnittet om 70-talet (väldigt roligt) ligger uppe sista dagen idag på svtplay.se – skynda!!
    Har inte sett husmorsfilmerna, tack för bra tips! 🙂

    • Visst är de bra! Hoppas att du blir underhållen och upplyst av Husmors filmer 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: