Dags att vårskrubba!

I vintras skrev jag om min favoritskrubb. Nu är vi nog många som är betjänta av att skrubba oss. Jag är ju eksembarn så jag kan inte skrubba för ofta men då och då mår även eksemhud bra av. Vissa klarar av att skrubba hur ofta som helst men hur bra det är skall jag låta vara osagt.

Här ser ni kaffesump, olja, honung och citronsyra.

30112012-DSC_2546

Kaffesumpen skrubbar och återfettar. Testa att massera händerna med enbart kaffesump! De blir så mjuka och fräscha efteråt. Olja är nödvändigt egentligen men ger extra fett och håller ihop röran.

Honung har många fantastiska egenskaper som jag skrivit mycket om, läs mer på Shenet. Jag använder honung som ansiktsmask, rengöring och på irriterad hud. Har en envis fläck med eksem blandat med nare under underläppen. Då den är som värst är honung det bästa. Älskar det!

Citronsyra sänker ph-värde och ger lite kemisk peeling på huden. Hudens pH är ungefär 5,5, alltså sur. Tvål, schampo och allt annat med tvättaktiva ämnen är basiskt. Dessa (för)stör alltså kroppens fettsyramantel. Vatten är i normalfallet också basiskt, därför sköljer jag hela mig med äppelcidervinäger i slutet av duschandet. Dessutom blir torr hud gärna mindre sur och behöver hjälpa att återställa fettsyramanteln. Läs mer här.

30112012-DSC_2549

Att blanda skrubb är något av det enklaste man kan göra. Det är bara att bland på till önskad konsistens. Ha i örter, oljor, eteriska oljor osv. Här finns mer inspiration. Emma har också skrivit om enkla skrubbar här.

Just denna skrubb med sump får man blanda till varje gång då vattnet i sumpen gör att den inte håller mer än ett par dagar i kylen. Man kan också ta oanvänt kaffe eller sump som torkat. Då kan man spara den riktigt länge.

Gillar man inte doften av kaffe kan man ta mixade kokosflingor, havregryn, nötmjöl eller varför inte mixat lös-te? Salt och socker är andra klassiker i skrubbar men de löses upp i vatten, både bra och dåligt. Man bör nog vara lite försiktig så att avloppet inte kloggar igen av sådant som inte löser sig.

Har ni någon favoritblandning?

9 comments
 1. Jag har mest kört socker och olivolja och ibland någon eterisk olja i det, vilket jag tycker fungerar jättebra och lämnar huden babylen 🙂
  Men skulle gärna använda mig av någon kaffeskrubb, älskar doften av vissa kaffesorter men dricker tyvärr inte kaffe alls eftersom jag avskyr smaken.
  Men kanske ska testa på oanvänt kaffe någon gång som du skrev! 🙂

  • Det får du göra! Fråga ngn i närheten om kaffesump annars, de lär inte behöva den själva 😉

 2. rana said:

  Kaffesump har jag aldrig använt för jag dricker inte kaffe o ingen här hemma gör det så jag har ej tillgång till sump :p

  Honung har jag använt i ca 1 år minst 2 gr i veckan, då manuka honung och ingen annan (skit dyr honung! 300 spänn fur en liten burk :o) och honung är så jäkla bra! jag låter den sitta i minst 2 timmar. Viktigt att fukta masken genom att dutta vatten då och då för det aktiverar de blekande peroxiderna i honungen plus att honungen kan börja sno fukt från huden om man låter den torka på ansiktet…så fukta på!!
  Sen så kan man med torra händer liksom gnugga av döda hudceller men det går bra att bara tvätta av..huden formligen skiner efter en honungs behandling! :))
  och så har den starka antibiotiska effekter! super starka!

  • Underbar rutin. Måste skaffa manuka nu. Har tänkt på det flera gånger men inte blivivt av. Tack för inspirationen!

   • rana said:

    Åh jag är glad att jag lyckas inspirera!! ^,^ ❤

 3. rana said:

  åh och jag blandar även i eteriska olja i min honung på sommaren (eller lite kokosolja på vintern!) . Oftast citronräs olja eller ylang ylang.
  Rosmarin gillar jag också men nu när jag även ofta använder Bha syra och Aha syror är rosmarin för stark ibland…

   • rana said:

    Ja dem är ju helt underbara! För det är jätte bra kvalitet på produkterna (alla som jag prövat på) Och syrorna fungerar jätte bra! Har bara kikat på andra märken och Huva!! vilka priser vissa märken sätter på en burk salicylsyra! helt otroligt!

    Du har väl länge funderat på Garden of wisdom? 🙂 deras hemsida kan vara väldigt avskräckande :p

    • Jag har handlat en gång från GoW men fastnade inte för något speciellt annat än Coconut Revival Cream och ett blemish serum. Ska nog handla lite mer vad det lider men inte just nu. Har du några andra favoriter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: