Här kommer jag att fylla på med frågor jag ofta får! Fråga gärna här under så svarar jag.

Du skriver ofta naturkosmetik, är det samma som ekologiskt?

Det finns inga exakta definitioner på vad som är naturkosmetik men grundmeningen för mig är att ingredienserna skall vara av naturligt urspung och inte processade med kemikalier som förorenar. Läs mer här. Det är en ambitonsfråga.

Ekologiska ingredienser måste vara ekologiskt odlade. Naturliga fyndigheter såsom vatten och mineralpigment kan aldrig vara ekologiska. Få produkter är 100% ekologiska, oljor och cerat som ju inte innehåller vätska är ibland 100% ekologiska. Det är inte av särskilt stor vikt vad man kallar det men jag föredrar uttrycket naturkosmetik.

Varför naturkosmetik/naturlig kosmetika/ekologiska produkter?

Det enkla svaret är att det fungerar så bra för mig. Min aptopiska hud är bättre än den någonsin varit med massor av medicinska krämer. Huden varken kliar eller stramar som den gjorde förr. Mitt hår behöver bara tvättas någon gång i veckan och ser alltid friskt ut.

Jag tror att allt vi behöver i det dagliga livet finns i naturen och att många ämnen framställda och syntetiserade av människan inte är tillräckligt utforskade för att användas ohämmat på vår kropp. De behövs inte heller i det dagliga livet och verkligen inte för att göra oss vackrare. Äter helst inte syntetiska eller fossila ämnen, vill inte heller ha det utanpå min kropp.

Skulle också kunna berätta massor teorier om varför t ex mineralolja inte är bra för huden, studier som har visat både det ena och det andra. Väljer att inte göra det eftersom jag är lekman och inte heller vill skrämmas med min personliga tolkningar av en blandning av fakta och teorier. För mig är det skrämmande vad jag låtit min kropp absorbera.

Skrivit mer om mitt sätt att se på det i separata inlägg här, härhär och här.

Emma har skrivit ett bra svar på samma fråga här. Läs också längst ner på den här sidan.

Hur börjar man?

Finns en egen flik för detta!

Har skrivit ett inlägg med just den rubriken som förhoppningsvis är en god hjälp. Inlägget ”Naturkosmetik till minipris” ger en del tips på prisvärda saker att köpa i Sverige. En laddning från iHerb är också utmärkt och de andra utländska webbshopparna jag tipsar om nedan.

Här finns också en guide för produkter utan tillsatt doft om man är känslig för det. Observera dock att äkta naturkosmetik inte innehåller syntetisk parfym men man kan också vara känslig mot eteriska oljor och andra naturliga doftämnen.

Om man är ute efter produkter specifikt till barn har jag skrivit en del om det här och under taggarna barn och baby.

Apotekets produkter då?

I de allra flesta fall är det som finns på apotek inte bättre än annat ur ett naturligt perspektiv. De är snällare mot överkänslighet och är ur vissa perspektiv mildare men långt ifrån naturkosmetik. Puderprodukterna (ögonskuggr, puder o dyl) Apolivas sminkserie är däremot helt okej. Allt från Idun utom läppglansen och mascarorna har jättefint innehåll. Försvarets hudsalva och Apoteket Hjärtats Hudsalva har också naturligt innehåll. Decubal Ecological har nästan helt naturligt innehåll.

Vad är INCI?

Ett internationellt standardiserat system för hur ingredienser i kosmetika skall märkas och listas. Läs mer här.

Hur vet man vad som är  bra och dåliga ingredienser? 

Det är inte alltid lätt. Enklast är att googla. Finns flera sidor som innehåller mycket bra information men inte på något sätt heltäckande. Skindeep samlar information från olika studier och poängsätter ingredienser utifrån olika parametrar. Vissa naturliga ämnen som ur ”min” synvinkel är bra, såsom eteriska oljor, får hög/dålig  poäng eftersom vissa reagerar på dem medan mineralolja får låg/bra poäng efersom om den är ren inte innehåller några allergener men på längre sikt har dålig inverkan på huden. Shenet är en bra svensk sida men vad jag förstår inte har vetenskaplig bakgrund utan samlar mer allmänt mer eller mindre vedertagen kunskap.

För fler frågor om INCI, gå till forumet.

Jag kan inte läsa INCI, vad gör jag då?

Vill man inte kolla INCI finns flera svenska webbshoppar som jag hittills aldrig hittat något jag inte velat använda är:

Loveko

ClearLife

Body Bazar

Indulge

Naturesbeauty

Turkos

SoftSkin

Maryfly Organics

Rätta mig gärna om jag har fel! Det finns säkert fler shoppar, fyller på så snart jag hittar fler.

Med detta sagt vill jag ändå säga – läs INCI så mycket du kan! Se upp för slamkryparna cocamidopropyl betaine och phenoxyethanol som ingår i många nästan rena produkter. Sodium Coco-Sulfate är en annan som jag anser kan vara ok ibland. Här, här och här finns bra miniguider.

Varifrån handlar du?

I princip bara från nätet, allra mest från iHerb. Mest från utlandet men det finns många bra svenska shoppar också. Till höger finns flera länkar till bra butiker.

Webbshopparna du länkar till, är de säkra att handla ifrån? Har du handlat ifrån dem själv?

Alla utländska jag länkat till har jag handlat ifrån men inte alla svenska. Har dock hört gott om alla. Är det något särskilt du undrar; fråga!

Utlandsshopping, är inte det riskfyllt och dyrt? Varför när det finns så mycket att handla från svenska shoppar?

Om man bara gör efterforskningar först och är lite om sig och kring sig är det ingetdera. Oftast är det dessutom billigare. Finns massor av fint i Sverige också men utbudet utomlands är mycket större och nästan alltid billigare. Jag är en fyndletare som jag beskrivit här.

Gudier för att handla inom EU finns här och här, båda handlar om specifika webbshoppar och den här som handlar om tull och moms från vissa länder. Alla de jag länkar till har jag provat själv och varit nöjd. Har däremot inte handlat från alla svenska som finns till höger men jag vet att samtliga är seriösa och säkra.

iHerb, hur fungerar det?

Se fliken iHerb. Har gjort fyra guider varav två om själva handlandet, alla ligger bland länkarna till höger och under den egna fliken. Där beskriver jag både om vad som gäller för tull och moms och hur man rent praktiskt går till väga för att ta sig igenom denna enorma och något röriga, men underbara sida.

De två andra guiderna innehåller rekommendationer och vad jag själv brukar köpa därifrån. Det finns såklart massor av annat att klicka hem, detta är bara ett urval då utbudet kan tyckas överväldigande till en början.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: