Putsa silver miljövänligt på ett kick

Skrev om detta i bloggens begynnelse men det tål att upprepas för det är så enkelt och effektivt. Såhär skrev jag då:

”Putsa silver på bästa TV-shopmanér med bikarbonat, aluminiumfolie och varmt vatten.

Lägg folien i botten på lämpligt kärl. Lägg i silversakerna och se till att de har kontakt med folien. Strö över bikarbonat och hälla på kokande vatten så att det täcker.

Om man inte sett det innan kommer man inte att tro sina ögon! Om alla visste detta skulle Häxans inte finnas kvar! Testa! Detta är den mest skonsamma metoden för både silvret, miljön och plånboken.”

Numera putsar jag arvegodset med glädje innan gästerna kommer!

Här kan man läsa hur det fungerar!

Här finns en jämförelse mellan flera metoder.

Bild lånad från Monica Björnfot och Malin Taube

Det skall fungera med salt istället för bikarbonat också men det har jag inte testat. Någon som har?

4 kommentarer
  1. C sa:

    Salt funkar det också.

  2. Michaela sa:

    Det här funkar sjukt bra! Nästan lite för…min mamma har en uppläggningssked för fiskar, just i form av en sådan, och jag tror den stackars lille fisken har fått några drag utsuddade, nästan… Men kan inte svära på att det är så. Kanske var den så ärgig innan att dragen förstärktes av det.
    Men ja, det är som ett trolleri, faktiskt. Man står bara och stirrar förbluffat! Undrar vad Häxans innehåller, förresten?

    • Haha, inget silver skall försvinna så det är nog oxideringen som förstärkte dragen. Hittade detta om häxans ”Häxan innehåller bland annat alkohol, kiseloxid, tallolja, vatten, silikon samt komplexbildare. De ingående föreningarna motverkar bildningen av ny silvesulfid och det är en av fördelarna med att putsa silvret med silverputs. Det finns även impregnerade silverputsdukar vilka effektivt avlägsnar missfärgningar av sulfid på silvret.”

  3. Sandra sa:

    Håller med helt, det är den överlägset bästa metoden att putsa silver.

Lämna en kommentar